Čínsky štátny investičný fond chce zvýšiť investície v Rusku

24.05.2014 Celý región

Petrohrad 23. mája (TASR) - Čínsky štátny investičný fond (China Investment Corporation, CIC) chce zvýšiť svoje investície v Rusku. To je dobrá správa pre Moskvu, ktorá dúfa, že upevní väzby s Čínu po tom, ako sa jej vzťahy so Západom po anexii Krymu zhoršili. Informovala o tom agentúra Reuters.

Viaceré investičné fondy z krajín Blízkeho východu a Ázie vložili svoje peniaze do ruských podnikov a Ruského fondu pre priame investície (RDIF) - na rozdiel od amerických investorov, ktorí zostávajú opatrní.

"CIC už investoval v Rusku niekoľko miliárd dolárov," vyhlásil predseda tohto fondu Ting Süe-tung na okraj Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade. Dodal, že vláda v Pekingu bude pokračovať vo zvyšovaní týchto investícií.

Americkí investori sa na odporúčanie Bieleho domu na dnešnom fóre nezúčastnili. USA a Európska únia (EÚ) totiž uvalili sankcie na vybrané ruské firmy a podnikateľov blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi pre anexiu Krymu a podporu proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Podľa šéfa ruského RDIF Kirilla Dmitrijeva sa jeho fondu podarilo dohodnúť investície za 10 miliárd USD (7,34 miliardy eur), z toho 90 % investorov pochádza z Ázie a Blízkeho východu. Pripomenul, že aj napriek "turbulenciám" si títo investori uvedomujú, že Rusko, ktoré je šiestou najväčšou svetovou ekonomikou, nie je možné izolovať.

Na fóre sa okrem CIC zúčastnili aj predstavitelia kórejských a kuvajtských investičných fondov a tiež investori z Európy, ktorí nie sú pod takým tlakom svojich vlád ako Američania.

"Domnievame sa, že táto krajina má veľký potenciál," vyhlásil dnes v Petrohrade Laurent Vigier, generálny riaditeľ francúzskeho CDC International Capital. Dodal, že jeho spoločnosť aktívne skúma možnosti v Rusku a je optimistická v otázke investícií v strednodobom i dlhodobom časovom horizonte.

Vo všeobecnosti však súkromné finančné spoločnosti zo Západu považujú Rusko za problematické z hľadiska investícií. Dôvodom sú ťažkosti s riadením podnikov, vymožiteľnosťou práva a sťažujú sa aj na nedostatok investičných príležitostí.
 

Vyberte región